woensdag 4 april 2012

kook eens Belgisch! : stoofvlees met bier

1 van mijn favo's in de frituur is  ' ne kleine mé stoofvleessaus en mayonijs ' 
In een goei frituur ( da's al niet gemakkelijk wat mij betreft ) is dat een zalige combinatie.
Maar stoofvlees is op zich ook lekker.
Met gekookte patatjes bijvoorbeeld...
en salade...
En ge kunt dat zelf maken.
Da's niet moeilijk namelijk, al duurt het wel lang ...
Daar moet je wel rekening mee houden.
Ik maakte het deze keer met gebakken witloof en groene boontjes met ajuin.

 Naar't schijnt kennen de nederlanders dit recept als draadjesvlees...
Klopt dat ? 
En maken jullie dat ook met bier ? 

Dit is trouwens een gerecht dat lekkerder wordt als het een nachtje heeft kunnen trekken.
Ik maak het dus meestal een dag op voorhand..


Dit gaat er in : 
- stoofvlees, een kilootje min of meer... Afhankelijk van het aantal dagen dat je er wil van eten en het aantal eters.... Ge hebt daar naar't schijnt verschillende soorten in, maar ik ken dat allemaal niet. Ik koop dan ook ' gewoon stoofvlees ' in den dellhaize...
- bloem
- bruin bier, ik gebruikte deze keer een bruine leffe
- suiker
- bouillonblokje
- laurier
- tijm
- bakmiddel
- kruidnagel
- pezo
- azijn
- ajuin of 2
- mag maar moet niet : wat look
- sneetje brood
- mosterd

Zo maak je het :
- normaal gezien is stoofvlees al in blokjes gesneden als je het koopt. Zo niet : doe dat dan zelf.
Dat mogen serieuze blokjes zijn, geen dobbelstenen want da's te klein ...
- wentel de stukjes vlees door de bloem in een bord of schud ze eens goed door elkaar in een plastieken zak met bloem die je uiteraard goed afsluit tenzij ge graag kuist...
- maak het bakmiddel heet in je pot ( ik heb een speciale ' stoofpotjeskookpot '. Zo'n extra zware, meestal in't oranje. Maar de mijne is blauw want komt gewoon van den aldi ) en gooi de stukjes vlees er in. Schroei ze goed aan alle kanten toe.
- je mag daar gaandeweg ook de ui bij doen zodat die ook kan bruinen
- dan giet je er het bier bij. Jaja : het héle flesje ! Als je graag tijdens het koken ook wat bier drinkt, zorg dan gewoon dat je nog een fleske extra hebt maar blijf af van dat fleske voor je saus!
- doe er de kruiden bij : wat kruidnagel ( ik had er 4 in gedaan maar papa zei me dat dat te veel was en 1 genoeg is. Hij vond het wel lekker, maar met teveel kruidnagel dus . Maar da's natuurlijk afhankelijk van je smaak ) . Een blaadje of 3 laurier, een klein soeplepeltje tijm en eventueel geperste look.
- ook het bouillonblokje mag er bij, ik gebruik voor dit soort van gerechten tegenwoordig van die blokjes in gelei...
- een eetlepel azijn erbij : dat  bevordert volgens de bijbel van de boerinnenbond  en dus van half kokend België ( ' ons kookboek ' heet dat ) het gaar worden van het vlees
- daar bovenop een boterham , dik besmeerd met mosterd.
Je mag zelf kiezen welke mosterd...
- waar die suiker voor dient : niks...
Dat komt omdat ik die dag ook tomatensoep maakte en daar deed ik een beetje suiker in... Dus : als je tomatensoep maakt : suiker er in, anders suiker terug weg of in de koffie of zo ...
Geen suiker in dit gerecht !
- dat alles mag op een laag vuurtje minstens anderhalf uur staan pruttelen, maar langer is beter....

En da's dus echt typisch Belgische kost en heel lekker, nietwaar waarde landgenoten ?


PS : Hoe maken jullie dat ?

9 opmerkingen:

  1. Ik heb net gegeten maar nu ik dit zie krijg ik spontaan trek! Stoofvlees kan bij ons draadjesvlees zijn ja (sucadelapjes) Ik weet niet of dat hetzelfde vlees is als wat jullie in dit gerecht gebruiken?
    Ik maak het nooit met bier hihihi maar lekker lijkt me dat wel!
    Misschien toch maar eens proberen dit recept ;-)

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook met een goeie bruine Leffe én zo'n beetje kandijsiroop erbij.. dat is dan wat zoeter!

    Lekker!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn oma is de enige die draadjesvlees NL het beste kan maken. Ik vergeet NOOIT meer de geur en werkwijze. Zij had van die geëmailleerde oranje rode pannen. Eerst de sukade lappen goed kruiden-heel heet aanbakken en daarna rustig laten bakken en klaar stoven-een feestje. En koken met bier is mij niet vreemd-en een stuk ontbijtkoek erbij niet. Jammie. |En jouw recept-lijkt mij heerlijk-ik hou van smakelijke traditie's. xxx Sil.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yep, draadjesvlees :)

    Je moet het stoofvlees eens op z'n Limburgs proberen, heel anders maar zo heerlijk:

    Wat heb je nodig in de keuken:

    braadpan met dikke bodem
    snijplank en groentemesje
    braadolie
    zout en peper uit de pepermolen
    kruidnagelpoeder
    2 laurierblaadjes


    Boodschappen in huis halen:

    1 pond stoofvlees
    1 grote ui
    azijn (1/2 liter)
    appelstroop (3 eetlepels)
    ontbijtkoek (5 plakken)


    Aan de slag:

    Bestrooi het vlees met peper, zout en kruidnagel.
    Leg de runderlappen in een kom met de azijn, water, grof gesnipperde ui en laurierblaadjes, zodat de runderlappen zijn ondergedompeld.
    Als je meer of minder vlees neemt; de verhouding azijn/water moet 1/1 zijn. Zet het vlees koel weg.

    3 uur voor etenstijd:
    Laat het vlees uitlekken in een vergiet, vang de ui en het laurierblad ook op. Laat het vlees even rusten/uitlekken (30 min)
    Zet boter op in een stoofpan met dikke bodem.
    Braad het vlees even goed aan op hoog vuur aan beide kanten en daarna de uien. Voeg alles samen en voeg laurierblad toe.
    Zet het vuur lager en laat het vlees/uien langzaam stoven op een laag pitje of op een vlamverdeler. Na 45 minuten voeg je de stroop en de ontbijtkoek toe.
    Op een laag vuur nog minimaal een uur laten stoven.
    Draai het vlees regelmatig en roer ook de stroop en de ontbijtkoek goed door het bakvocht. Als er te weinig vocht in de pan dreigt te koken voeg dan steeds een beetje warm water toe.
    Het vlees behoort heel mals te zijn (bijna uit elkaar te vallen) en de saus is heerlijk zoet. Lekker met aardappelpuree of patat en Hollandse groente (spruiten, rode kool, witlof).... de moeite!!

    Grtjs

    Caro

    BeantwoordenVerwijderen
  5. njammie, heb net ook stoofvlees gegeten! ik maak het soms met bier, doe er een snede brood bij die ik goed heb ingesmeerd met mosterd, ajuin (en soms zelfs eens en worteltje of twee, drie), laurierblaadjes, peper, en stoverijkruiden gaan er ook in, maar GEEN kruidnagel (manlief en ik zijn daar niet dol op). en dan lang laten pruttelen totdat alles lekker mals is! Dan opdienen met papatjes of frieten, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In plaats van een sneetje brood kan je ook peperkoek gebruiken dacht ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lékker !!

    Ik heb op mijn blogje ook al een tijd het recept klaar staan, maar het komt er niet van om het te posten ;-) dat is iétske anders, maar eigelijk niet zo heel veel... wel eens leuk om te lezen hoe anderen het maken !

    Ik doe er ook een boke of twee in, geen suiker en voor de rest geen andere kruiden ook niet.

    Het is een beetje werk, maar zoooo lekker als het goed gemaakt is !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mmmmmmmmmmm, heerlijk , de kids lusten dat 'draadjesvlees ' niet , ikke wel ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gebruik eens varkenswangetjes in plaats van gewoon stoofvlees.... super heerlijk!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...