dinsdag 17 april 2012

Recept: meringues

Ik kan best lekker koken, maar er zijn ook dingen die ik niet goed kan klaarmaken...
Zo maak ik zelden desserten en baksels...
Toch heb ik soms goesting om eens iets te bakken...

Recept: meringues


Omdat ik daar geen krak in ben - weinig ervaring weet je wel - kies ik dan liefst iets makkelijks uit...
Zoals meringues...
Nooit geweten dat dat zo simpel was !

Recept: meringues

Ik zocht wat recepten op in mijn kookboeken,
googelde wat...,
en bekwam dit resultaat... .
Maar , eerlijk gezegd : ik laat niet alles zien :
Niet de keuken die echt overal plakte en mijn mouwen die vol hingen met ' deeg ' bijvoorbeeld... .
En hoe ze op TV dat deeg zo properkes in die spuitzak krijgen : ik snap er niks van.
Bij mij hing die helemaal onder namelijk... .
En eiwit en suiker : plakken joeng !
Ik en een spuitzak, dat gaat blijkbaar niet goed samen... .
Ik denk dat ik gewoon nog veel moet oefenen ;) !

Recept: meringues

wat heb je nodig?

Deze hoeveelheid ingrediënten is genoeg voor een volle bakplaat lekkers!
- 3 eiwitten ( van eieren op kamertemperatuur ) 
- 180 gram kristalsuiker. Ik gebruikte zelfgemaakte vanillesuiker. Da's heel makkelijk : als je eens vanillestokjes moet leegschrapen voor iets, gooi je de peul achteraf niet weg : steek ze gewoon in een bokaal met kristalsuiker en je hebt vanillesuiker !
- een mixer met klopper
- voor de versie met chocolade een koffielepel cacao en een zeefje
- boterpapier
- een spuitzak, maar het kan ook zonder
- een kom waar je eiwit in kan kloppen : hoog genoeg, proper en droog

Recept: meringues

zo maak je het : 

- verwarm de oven voor op 150 graden
- scheid het eiwit van de eierdooiers
- klop de eiwitten op tot ze in pieken blijven rechtstaan of  in je kom blijven hangen als je ze ondersteboven boven je hoofd houdt. In dat laatste geval kan je best wel zorgen dat je zeker bent dat het stijf genoeg is ;)
- voeg er lepel voor lepel de suiker bij en blijf opkloppen
- als dat klaar is vul je de spuitzak
- spuit het mengsel op het boterpapier op de bakplaat. Ze gaan nog iets groter worden, dus zorg dat er nog een beetje plaats tussen elk koekje is. Ik maakte een soort van ' zigzagjes ' en later maakte ik er met cacao die ik vanuit een lepel gewoon neer liet vallen ( dan krijg je een soort drolletjes ).
- wil je er ook met cacao maken ? voeg er dan op het einde nog een koffielepel gezeefde cacaopoeder aan toe en klop nog effe op... 
Ik stak er ook een amandel in, maar vond dat de smaak niet ten goede komen 
(ze werden wat wak en ik vind noten lekkerder als ze knapperig zijn ) 
- schuif in de oven en laat 25 minuten bakken op max 150 graden...
Zo deed ik dat toch..
Maar in mijn ' Franse keuken-kookboek ' moest dat 2 uur op staan in een oven van 110 graden !
Ik vond ze nochtans wel gaar, alleen die met cacao waren iets zachter vanbinnen.
Maar dat was ook lekker.
De volgende keer zal ik eens proberen ze langer te laten opstaan om het verschil te zien...
- als ze klaar zijn, laat je ze in de oven afkoelen. Je mag daarbij de oven op een kier laten staan.

Recept: meringues

5 opmerkingen:

  1. Ik vind ze heeeerlijk, deze koekjes! Het water loopt me in de mond...ziet erg goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. bedankt voor het recept ... de foto's die je ervan maakte kunnen zo in een luxe kookblad! groetjes, @nne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wel als je alles van "plak" ontdaan hebt, kom ik ze gewoon proeven! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ze zien er erg lekker uit hoor! Nog nooit gemaakt, maar met het recept van jouw misschien toch eens proberen...

    Groetjes, Esther

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com