zaterdag 24 november 2012

hoe zou het met mijn zaaisels zijn ? deel IX - oftewel : de sloteditie van 2012

Als ge nu zou denken dat er in november niet veel meer te zien en te doen is met die zaaisels wegens winter in aantocht : ge zijt mis !
Want ik heb nog altijd tomaten die nog niet composthoopklaar zijn...
En dat zit zo...

Ik had 2 soorten tomaten staan : een tomatenplant die ik als plant kocht en waar ik heel wat van heb kunnen oogsten en een aantal gezaaide planten die geen tomaten gaven...
Of toch...?

1 van die planten kreeg ineens in de loop van de maand september toch nog 2 trosjes minitomaatjes.
Maar ik ging er van uit dat dat niks meer zou worden wegens te weinig zon.
Tomaten hebben namelijk zon nodig om een kleurke te kunnen krijgen en te kunnen rijpen.
Of toch ...?

Na een paar dagen onverwacht zonplezier werd hier en daar toch een tomaatje rood .
En dus besloot ik te gaan voor een experimentje.
En daarom siert er nu een redelijk kapotte tomatenplant in pot - daar stond hij ook buiten al in namelijk - mijn vensterbank van de slaapkamer.
In de hoop dat achter ouderwets glas staan in een winterzonneke ( ik heb nog geen dubbel glas in mijn appartement en vermits ik huur vermoed ik dat dat er ook nooit zal komen ;) )  hetzelfde effect heeft als staan zweten in een serre of zo ...
En tot nog toe lukt dat dus...

Dit is de eerste tros : achteraan krijgt 1 tomaatje al een beetje geel in zijn groen.
Zie je het ? 

hoe zou het met mijn zaaisels zijn ? deel IX - oftewel : de sloteditie van 2012


En met deze tros zit het helemaal snor !
Zelfs zo snor dat hij serieus uitgedund is tot 3 tomaatjes.
( Op de foto  toch nog want het knalrode zit ondertussen in mijn buik ;) )

hoe zou het met mijn zaaisels zijn ? deel IX - oftewel : de sloteditie van 2012

Maar de plant zelf, die ziet er niet meer uit...
hoe zou het met mijn zaaisels zijn ? deel IX - oftewel : de sloteditie van 2012

En dan nu een evaluatie van mijn zaaisels van het afgelopen jaar : wat deed het goed en wat niet?
Kwestie van volgend jaar te leren uit de ervaringen van dit jaar.
Vooral een geheugensteuntje voor mijn eigen dus :

tomaten : de gekochte planten doen het altijd goed genoeg in pot. ik kan er telkens van oogsten. Maar de zelfgezaaiden krijgen veel te laat vruchten, als ze er al krijgen. Als je echt tomaten wil, is het daarom raadzaam om een plant te kopen. Volgend jaar ga ik trouwens eens proberen om er 1 in volle grond te zetten. In mijn voortuin, tussen de snijbiet of zo...

radijzen :  In pot gezaaid. In het verleden heb ik daar al succes mee gehad : resultaat : een handjevol radijzen gekweekt in pot. Maar dit jaar niet. En ik heb geen idee hoe dat komt. Ze groeiden wel, maar vooral het loof. Volgend jaar ga ik maar eens op zoek naar houten kistjes of zo om  in te zaaien : dat lijkt me van formaat handiger om een oogst uit te krijgen dan een doodgewone kleinere stenen pot.

snijbiet : Dit jaar waren de exemplaren in volle grond een groot succes! En het is nog niet afgelopen ! Er staat nog genoeg om nog een paar keer van te eten.
In het verleden lukte het niet goed om ze in volle grond te telen in mijn voortuin. Maar dit jaar heb ik ze meer beschut gezet, achter andere planten : ze kregen wel zon maar stonden niet voortdurend in de hete volle zon te schroeien.
De planten in pot staan er nog, maar bleven klein...

minikomkommer : ja ! een hit ! Ik ben eigenlijk niet zo gek van komkommer en koop dat niet zo vaak. Maar deze komkommertjes zijn gewoon heerlijk! Niet te vergelijken met de waterige stengels uit de winkel.
Ik had 1 plant in pot staan en die heeft een aantal kleine komkommertjes gegeven en ik denk dat ik volgend jaar meer exemplaren ga zaaien !

courgette en pompoen  : raar toch zenne. Toen ik nog bij 'de man die me ooit graag zag'-woonde, had ik een klein moestuintje. En de courgettes, die deden het daar waanzinnig goed ! De vruchten van die 2 planten die ik elk jaar weer zaaiden waren zo talrijk dat we moeite moesten doen om ze op te krijgen.
Maar hier lukt dat maar niet . Ik zette ze in pot en in volle grond en gebruikte reeds verschillende variëteiten. Ik denk dat ik een stuk of 3 minicourgettes heb kunnen oogsten, maar gezien het aantal planten dat ik had staan is dat bijzonder weinig. Ze kregen - net als de pompoenen trouwens - wel bloemen en soms zelfs beginnende vruchtjes, maar dan vielen ze af...
De pompoenen hebben 1 schattig minipompoentje opgeleverd. Heel fotogeniek gevalleke, maar toch wat mager op vlak van oogst. De planten op zich zagen er wel mooi uit, maar ze brachten niet veel op.
Ik weet nog niet wat ik volgend jaar ga doen : het maar opgeven en planten zetten waarvan ik zeker ben dat ze het goed doen ?

rucola :  Heb ik vorig jaar wel wat van kunnen oogsten, maar dit jaar was het géne vette .Ik zaaide nochtans 2 keer !
Ze schoten op en kregen bloemekes, maar bijzonder weinig blad om er van te kunnen eten.
Misschien volgend jaar een andere variëteit gebruiken ? Want dat blijf ik wel proberen, ik eet dat namelijk zo graag !

erwten :  Vind ik zalige planten om zelf te zaaien : ze zijn mooi en ze zijn zowat de eersten die oogstklaar zijn. Daardoor geniet ik van hen het meest want daarna word ik het al een beetje gewoon dat zaadjes planten worden. Ik heb er echter niet echt van gegeten omdat ik wat te lang wachtte om ze te oogsten. Maar ik zaai ze zeker opnieuw volgend jaar want ik heb de geoogste erwten speciaal bijgehouden om als zaad te kunnen gebruiken.

de lupines : geen groenten natuurlijk, maar heerlijk mooie bloemen. Dat zijn 2-jarigen en ik weet uit ervaring dat ze het eerste jaar geen of nauwelijks bloemen geven. Ik had 2 plantjes uit zaad en die staan er nog altijd, in de volle grond. Ik heb ze al die voorbije maanden plichtbewust beschermd tegen overwoekerend onkruid en ik verwacht volgend jaar een onnoemlijk mooie bloemenpracht waar ik ongetwijfeld veel foto's van ga maken ;) . Ik ben trouwens erg benieuwd : worden het gele ? Paarse ? Roze ? Witte ?

Zonnebloemen : de eerste keer dat ik ze zaaide, had ik prachten grote volle bloemen . Maar deze zomer is dat misgelopen. De plantjes bleven klein en hebben nooit het formaat gekregen om bloemen te kunnen krijgen. Maar ze stonden vermoedelijk ook niet zo goed : wat te donker en te ver weg van de zon denk ik. Volgend jaar eens proberen een plekje te vinden in mijn voortuin ;)

koriander : na een paar mislukte jaren, heb ik daar dit jaar wel van kunnen oogsten en da's heel plezant want da's vooral zeer lekker ! Ik heb wel ineens een heel zakje gezaaid in een pot, volgend jaar opnieuw dus !

oost indische kers : ik zie er hier en daar in vol ornaat , in vlammend oranje  bloementooi staan gloeien in de zomer. Maar niet bij mij. Ik krijg wat blaadjes, en nu - in november ! - staat er een aantal bloemen aan.
Ik zette ze telkens in pot, misschien toch ook eens proberen in volle grond.

Zo : ik weet wat me volgende lente te doen staat en ik kijk er al naar uit !
Hebben jullie nog goeie tips voor mij mbt het kweken van groenten in een kleine stadstuin ? Ik hoor het graag !

3 opmerkingen:

  1. merci voor al je info, we gaan dat hier bij de aanleg in het achterhoofd houden ! Op naar de lente zodat we de handen uit de mouwen kunnen steken hé !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo te lezen was het niet een heel goed jaar om zelf te planten. Ik heb ook wel eens meer bloemen en groenten/fruit gehad in de tuin. Niet dat ik zoveel zaai hoor maar voor de sier en de leuk, zal ik maar zeggen. De indische kers deed en doet het geweldig dit jaar. De pompoen deed niet veel en de aardbeien hebben helemaal niets gedaan..net zoals de vlijtige liesjes die alles behalve vlijtig waren.... Tja volgend jaar beter.

    Groetjes, dinah

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Son una belleza sus tomates.Cariños.

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com