maandag 12 november 2012

snert

Ik heb wat eten betreft zo van die periodieke goestingeskes ...
Op deze moment is dat snert.
Ik eet dat al mijn hele leven graag 
Maar voor de hersft/winter van dit jaar wordt dat mijn favo gerecht, dat heb ik al lang door !
En dit is mijn recept : 
  

Ingrediënten
- een péke of 3 ( voor de nederlanders : wortelen of penen )
- ongeveer een derde van een knolselder
- eventueel laurier, een blad of 3
- peper en zout
- 500 gram spliterwten
- als je geen vegetarier bent : gelderse rookworst en spek. Ik gebruik liefst dik gesneden gerookt spek
 De échte koks die het échte recept maken doen er naar't schijnt ook een varkenspoot in, maar dat gaat me toch net iets te ver ;)
- bouillonblokjes
- een grote ui
- olie of boter



Hebde gezien wat voor een raar péke dat is op de foto hierboven ? Maar het is toch mee in de soep beland...

hoe maak je het ? 
- snipper de ui en bak hem in wat olie of boter
- ge moogt daar ineens een klein beetje spekblokjes - fijngesneden ! - bijdoen. Echt maar een klein beetje hé ! Het grootste deel komt er pas op het einde bij ! 
- voeg water en bouillonblokjes toe, in schijfjes gesneden wortel en de spilterwten en breng aan de kook.
Als je een consciëntieuze kok bent, kan je er ook een blad of 3 laurier bijdoen, maar ge moogt die er dan niet vergeten uit te halen als je de soep gaat mixen !  




-  Ik was het bijna vergeten ! ge moet natuurlijk ook de knolselder er bij doen ! eerst schillen ( snij hem in schijven en schil hem dan . dat gaat veel makkelijker zo ) en dan in stukjes en dan gewoon mee in de pot.



- dat mag allemaal minstens een uur, en eigenlijk liefst nog een uur langer - staan pruttelen op een laag vuurtje


- dan haal je de laurier er uit en mix je de soep


- laat  ze nog wat verder pruttelen terwijl je de rookworst in schijven snijdt en er mee in gooit
En wat het spek betreft heb je 2 opties : of ge snijdt dat ineens in blokjes en gooit dat er ook nog effe bij, of je bakt dat eerst nog wat in de pan. Het voordeel van de 2de versie is dat je dan minder vet in je soep hebt.




Je zal zien : als die soep afkoelt wordt dat een stevige brij. Warm je ze terug op, wordt ze weer vloeibaar.
Het is in ieder geval een stevig soepeke, zeer geschikt voor koude dagen !
En als je er wat brood bij doet, heb je een volwaardige maaltijd.
Je kan ze trouwens nog extra pimpen door er gebakken broodkorstjes bij te doen.
Uiteraad kan je perfect een vegetarische versie van deze soep maken :re gewoon het vlees er uit laten...

Geen foto van het resultaat trouwens.
Ge moogt al blij zijn dat ge foto's te zien krijgt van de ingredienten want met de korte dagen heb ik niet lang genoeg licht om genoeg foto's te maken!

edito : met deze ingrediënten hebt ge zeker een pot van 2 tot 3 liter soep !

6 opmerkingen:

  1. Amai, ik krijg daar direct goesting in, dat komt hier volgende week op tafel, helaas dees week nie, want ik heb juist boodschappen gedaan :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja daar krijg ik ook goesting in!!! en die sossis daarin
    jammie
    hier thuis zijn ze niet zot van erwten, maar ik ga dat gewoon niet zeggen, als dat gemixt is, zien ze het niet hè

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oei oei oei, wat een mooie foto's toch weer!! En dat je van zulke basic ingrediënten zoiets lekkers kunt maken, hè? Eet jij de hele pan achter elkaar op of vries je ook in?

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...