vrijdag 5 september 2014

DIY - geknoopte parelketting

'Als ik jouw haar knip, wil jij dan een ketting korter maken voor mij? ' vroeg ze me. 
'Tuurlijk ! Breng maar mee ! ' antwoordde ik zelfverzekerd... .
Een ketting korter maken is voor een doorwinterde kralendame zoals ik geen probleem, toch ? 

DIY - geknoopte parelketting

En toen zag ik de ketting : een prachtige ketting met mooie wilde parels, ooit haar trouwketting geweest maar wat te lang om door de weeks te dragen... .
Een geknoopte parelketting ... .
Daar knip je niet zomaar even een stukje af: dat vergt wat werk en vooral wat techniek en heel de ketting moet gewoon opnieuw gemaakt worden.
En ik had dat nog nooit gedaan .... .

DIY - geknoopte parelketting

Parels worden meestal geknoopt tot een ketting. Op die manier liggen ze niet tegen elkaar waardoor ze wat beschermd zijn en als de ketting breekt verlies je ze niet allemaal.
En het is ook gewoon mooi.
Tussen elke parel wordt een knoop gemaakt, mooi strak tegen beide parels aanliggend.
Meestal wordt daar parelzijde voor gebruikt.

DIY - geknoopte parelketting

Gelukkig is het niet dringend. De parelketting staat lekker beschermd in een potje te wachten tot ik er klaar voor ben : ik mag de tijd nemen om het me zelf te leren.
Als eerste stap in het leren parelknopen maakte ik een superlange parelketting met glazen parels en haakkatoen.
Ik had van elke stap een foto kunnen maken, maar ik ben zelf ten rade gegaan op het wereldwijde web om de finesses van het parelknopen te ontdekken en het leek me heel wat minder omslachtig om jullie gewoon die video's te laten zien en mijn eigen bevindingen erbij te vertellen... .

DIY - geknoopte parelketting

Er bestaan verschillende technieken om parels te knopen. Hieronder laat ik 3 verschillende technieken zien die ik alle drie zelf probeerde en die ik alle drie uitvoerde met een dubbele draad.
In de video's worden ook technieken getoond om de ketting af te werken met een slotje, maar ik heb zelf bij deze ketting op een andere manier gewerkt om dat te bevestigen. 

BENODIGDHEDEN : 
materiaal : 
- Als je een échte parelketting wil maken, heb je natuurlijk parels nodig. Ik gebruikte voor deze ketting goedkope glasparels, maar je kan hem natuurlijk ook met echte zoetwaterparels maken. Uiteraard kan je deze techniek ook gebruiken met andere kralen ...  .
- draad : bij deze glasparels gebruikte ik gewoon een stuk garen van een bolletje haakkatoen ( eldorado , redelijk dunne haakkatoen ) . Glasparels hebben over het algemeen 'normale' gaatjes, van dezelfde grootte als andere doorsnee kralen. 
Je draad mag dan ook niet te dun zijn want de knoop moet dik genoeg zijn om de parel er niet over te kunnen schuiven. Bij echte parels is dat wel wat anders: zij hebben vaak een heel klein gaatje. Voor echte parels kan je best echte parelzijde gebruiken - dat verdienen ze namelijk ook . Die bestaat in verschillende diktes. Ik kan je daar geen concrete tips over geven, alleen maar meegeven dat je ook hier een dikte moet gebruiken die aangepast is aan de grootte van het gat in de parel.  
Zorg ook dat de draad lang genoeg is ! ( Ik heb halverwege - maar mijne was dan ook een erg lange parelketting - een nieuw stuk diskreet moeten aanhechten en dat was niet zo handig. ) 
- een kapittelslotje
gereedschap : 
- Een naald die dun genoeg is om door de parels te kunnen en waar de draad doorheen kan. Er bestaan verschillende soorten rijgnaalden om met kralen te werken. Maar voor mijn ketting gebruikte ik een dunne naald uit mijn voorraad in mijn naaidoos. Bij zoetwaterparels gaat dat echter niet lukken en moet je aangepaste naalden gebruiken. 
Bij sommige soorten parelzijde hangt er al een naald aan de draad.  
- lijm
- een schaar
methode 1 : 
- nog een wat dikkere naald extra 
methode 3 : 
- Een pincet, maar het kan ook wel met een platbektang met dunne punt.

DIY - geknoopte parelketting

methode 1 : met een naald
Bij deze methode maak je een knoop in de draad die je niet aantrekt. Met de naald verschuif je de knoop tot tegen de parel en pas dan trek je de knoop aan.



methode 2 : zonder gereedschap
Je kan ook gewoon zonder extra gereedschap de ketting knopen, maar dat krijg ik niet uitgelegd : kijken en nadoen dus!


methode 3 : met een pincet
Bij deze techniek gebruik je een pincet die je voor je de knoop aantrek, doorheen de knoop vastzet op de draad tegen de parel. Trek de knoop aan en verwijder dan het pincet; de knoop zal mooi tegen de parel liggen.
Klinkt ingewikkeld hé ;).
Kijk ook hier maar en het zal snel veel duidelijker zijn...


Ik heb alle drie de methoden uitgeprobeerd en ze lukten me alle drie.
Maar bij alle drie bleef het uitkijken dat de knopen strak genoeg tegen de parel aan lagen ( en ik vermoed dat dat niet bij elke knoop even goed is gelukt ).
Ik heb uiteindelijk voor methode 3 gekozen om de ketting af te werken omdat ik het bij deze techniek het makkelijkst vond om in te grijpen als de knoop toch niet op de juiste plaats terecht kwam.
Een deel deed ik met een gewoon make-uppincetje, een deel met een platbektang en een deel met een wat langere hobbypincet.  



Voor de afwerking voorzag ik een kapittelslot. Eigenlijk was een slotje zelfs niet echt nodig omdat het zo'n lange ketting is, maar ik wil hem ook een aantal keren rond mijn hals gewikkeld kunnen dragen en dat kan alleen met een slotje er aan.
Het slotje zelf bevestigde ik ook door een knoop te leggen tussen de laatste parel en het slot. De gaatjes in de parels waren groot genoeg om er nog een keertje door te gaan met naald en draad en ik legde op die manier tussen de drie laatste parels nog een extra knoop die ik wat verstevigde met een dropje lijm...  .

DIY - geknoopte parelketting

De ketting is zo lang geworden dat ik ze op verschillende manieren kan dragen ... .
5 keer rond mijn hals gewikkeld ziet ze er zo uit ... .

DIY - geknoopte parelketting

2 keer kan ook en dan is ze superlang ... .

DIY - geknoopte parelketting

of 3 keer ... .

DIY - geknoopte parelketting

Ik denk dat ik het nu wel kan, maar voor ik aan de trouwketting begin te prutsen ga ik het toch eerst nog een keertje proberen met zoetwaterparels en parelzijde... .
Het materiaal ligt al klaar, nu nog wat tijd vinden .... .

Meer juwelentutorials hier ...
More jewelry tutorials here ... 

Ik heb een reclame- en sponsorvrije blog en kreeg niks in ruil voor de aankoop van deze kralen. Ik kocht ze op eigen initiatief en betaalde de volle pot. / I have an add- and sponsor free blog and I bought these beads  at full price at my own initiative and without any form of compensation for writing this blog post. 
Lees dit voor mijn regels rond gebruik en copyright voor mijn ontwerpen/ More info about my rules for copyright on my designs.

3 opmerkingen:

  1. So beautiful! I love pearls! And I also prefer the knotted technique when working with pearls.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk! Wat een leuk en duidelijk verhaal over hoe je het hebt aangepakt. Heel verhelderend.

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com